Kapaklı Gündem

KAPAKLI İLÇE TARIMDAN ANLAMLI ETKİNLİK

KAPAKLI İLÇE TARIMDAN ANLAMLI ETKİNLİK
45 views
18 Ekim 2019 - 15:04

“16 Ekim Dünya Gıda Günü” nedeni ile  Özel ÇOSB lisesinde Kapaklı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kutlama etkinliği düzenlendi.

Özel ÇOSB lisesinde düzenlenen etkinliğe Kapaklı kaymakamı  Bülent HAMİTOĞLU  kapaklı ilçe Sağlık Müdürü Çisem USLU kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan DANIŞMAZ  kapaklı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yılmaz Oğur ÇOSB okul Müdürü Caner BAYSAL Y. Ziraat Müh. Makbule DEMİR Ziraat Müh.Abdülgani HAN , Özel ÇOSB lisesi  öğrencileri  ve öğretmenleri katılım sağladı.

Düzenlenen etkinlikte  konuşma yapan tarım İlçe müdürü Ferya Arslan Çolak “Her yıl 16 Ekim’de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunu hatırlamak ve gıdanın önemini vurgulamak için Dünya Gıda Günü’nü kutluyoruz. Dünya üzerinde 150’den fazla ülkede yapılan bu etkinliklerde, açlığa karşı mücadele için çalışmanın, sağlıklı yaşam hakkının, herkese yetecek kadar gıdaya sahip olunmasının önemi anlatılıyor” dedi.

“Eylemlerimiz Geleceğimizdir Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” 

FAO, açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir dünya hedeflerken, Sıfır Açlık amacına ulaşmak için, hükümetler, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları, çiftçiler ve bireylerle birlikte çalışmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılı Dünya Gıda Gününün temasını da; “Eylemlerimiz Geleceğimizdir. Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” olarak belirlemiştir.

 Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya konusunda kısa bilgiler vermek gerekirse; Dünya’da 820 milyonu aşkın insan açlık çekerken, 670 milyondan fazla yetişkin, 120 milyon çocuk (5-19 yaş arası) obez; 40 milyonu aşkın çocuk ise fazla kiloludur. Dünya nüfusunun çoğunluğu fazla kiloluluk ve obezitenin açlıktan daha fazla ölüme sebep olduğu ülkelerde yaşamaktadır. Sağlıklı Beslenme İle  Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya için 2016 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafındanSürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın beslenmeyle ilgili hedeflerine yönelik ilerleme sağlamak,Ortak çabaları güçlendirmek,Her yaştan insanın uygun maliyetli,Çeşitli, güvenilir ve besleyici gıdalara erişimini sağlamak amacıyla tüm paydaşlarına benzersiz bir fırsat sağlamak üzere 2016-2025 yılları arasını 10 Yıllık Beslenme Eylem Planı olarak ilan edilmiştir.

 “Açlığa Son” amacına ulaşmak yalnızca açlık konusuna eğilmek değil, aynı zamanda insanlığın ve gezegenin beslenmesi için de çalışmak demektir.Dünya Gıda Günü bu yıl, ilgili tüm sektörleri, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkese ulaşılabilir kılmak için harekete geçmeye, aynı zamanda da herkesi yediklerimiz üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Hükümetler, toplumu çeşitli ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek için önemli bir araç görevi gören ulusal beslenme kılavuzlarına uygun olarak, okul ve hastane yemekleri, gıda yardımı, kamu ihaleleri, reklam düzenlemeleri ve etiketleme politikaları gibi sanayi standartlarını içeren konularda beslenmeye duyarlı politika ve programlar geliştirmelidir.

Aynı zamanda üretimden tüketime, sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesine yönelik yatırımları arttırmalıdır. Hükümetler, gıda güvenilirliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmeli ve zorunlu besin etiketleri konusundaki mevcut Kodeks Gıda Standartları’na (Codex Alimentarius) uymalıdır.

Bireyler, sağlıklı beslenme tercihleri yapabilmek için gerekli sağlık bilincine ve bilgisine sahip olmalıdır. Yerel biyoçeşitliliği desteklemek amacıyla sanayi ürünleri ve hazır gıdalardan vazgeçmeli, daha çeşitli ve geleneksel gıdalara geri dönmek için düşünce yapısını ve yeme alışkanlıklarını değiştirmelidir. Gıda işletmecileri ve üreticileri, tüketiciler için uygun maliyetli ve besleyici gıda seçenekleri geliştirip sunmaya devam etmeli, beslenmede çeşitliliği ve beslenme kalitesini arttırmayı hedeflemelidir.  Gıda işletmecileri ve üreticileri, özellikle çocuklara ve ergenlere yönelik yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek gıdaların reklam ve tanıtımını yapmayı bırakmalı, satın alma kararlarını etkileyecek market indirimleri gibi promosyonel taktiklerden kaçınmalıdır.

Çiftçiler tarımsal önceliklerini yeniden gözden geçirmeli ve insanların sadece kalori ihtiyacını karşılamaya yönelik bir üretim yaklaşımı yerine, doğal ekosistemi koruyan ve nüfusun besin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda meyve, sebze, bakliyat ve sert kabuklu yemişler gibi çeşitli besleyici gıdaların üretimine yönelmelidir. Bu kapsamda, 39. Dünya Gıda Günümüzü tekrar kutlar, sağlıklı ve mutlu günler dileriz”dedi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.