Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü,2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte okul çağındaki çocuklar için beslenme önerisinde bulundu.
Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü,2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte okul çağındaki çocuklar için beslenme önerisinde bulundu. İl Müdürlüğünden yazılı yapılan açıklamada, okul çağı döneminin psikolojik sosyal ve beden gelişimi açısından önemli bir dönem olduğu ifade edildi. Beslenme öneri ve tercihlerinin yer aldığı açıklama ise şöyle:
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi özellikle de çocuklar için çok önemlidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri çocukların sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.
Öneriler;
Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmelidir.
Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir.
Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir.
Yemekler yavaş ve iyi çiğneyerek yenilmelidir.
Düzenli egzersiz yapılmalı, televizyon ve bilgisayar karşısında daha az vakit harcanmalıdır.
Düzenli ve yeterli uyunmalıdır.
Temiz ve mikropsuz besinler tüketilmeli, çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkanmadan yenmemeli, açıkta satılan besinler tüketilmemelidir.
Çay, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt veya ayran içilmelidir.
Öğün aralarında şekerli besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Eller yemeklerden önce ve sonra mutlaka yıkanmalıdır.
Çocukların boy uzunluklarına ile vücut ağırlıklarına dikkat edilmeli ve takip edilmelidir.
Düzenli güneşlenerek yeterli D vitamini almalarına özen gösterilmelidir.
Sabah Kahvaltısı
Bütün gece süren açlıktan sonra günü en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı etmeyen çok uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat çalışma ve öğrenme yeteneği azalır ve okul başarısı düşer. Bu nedenle mutlaka her sabah kahvaltı yapılmalıdır.
Kahvaltı için bazı örnekler;
– Bir bardak süt, bir adet yumurta, beş adet zeytin, ekmek, meyve veya domates
– Bir bardak taze sıkılmış meyve suyu, peynirli omlet, ekmek
– Bir bardak süt, tahin pekmez veya tahin helva, ekmek, meyve
– Bir bardak süt, ekmek, 3, 4 adet ceviz içi veya fındık ezmesi, meyve
– Mercimek veya tarhana çorbası, ekmek, meyve
Beslenme Çantası
Öğrenciler okul çevresinde açıkta satılan besleyici değeri düşük, sağlıksız yiyecekleri tüketmemelidir.
İmkanlar çerçevesinde aşağıda 1. grupta bulunan besinlerden seçerek ekmek arasına konabilir. Bunun yanında 2. grupta iyi yıkanmış meyve ve sebzeler öğrencilerin vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. İçecek olarak ayran veya süt iyi bir seçimdir.
Bunların yanına imkanlar çerçevesinde fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein, mineral açısından destek olur.
Beslenme çantasının her gün iyi temizlenmesi unutulmamalıdır.