Kapaklı Gündem

BÖBREK SAĞLIĞI VE KORUMA YÖNTEMLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BÖBREK SAĞLIĞI VE KORUMA YÖNTEMLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ
10 Aralık 2019 - 13:04

Bugün saat 11.30’da Kapaklı  İrfan-fatma Mandalı İlkokulu konferans salonu’nda Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda tarafından böbrek sağlığı ile ilgili seminer verildi.  

Bugün saat 11.30’da Kapaklı  İrfan-fatma Mandalı İlkokulu konferans salonu’nda Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda tarafından böbrek sağlığı ile ilgili seminer verildi.Seminerde Ali Arda “Dünyada 3 milyon obez insan var. Bunların 1 milyon 800 bini 0-18 yaş grubunda. Sağlık Bakanlığı da 2023’e kadar çocuklarda obeziteyle mücadele yılı Çünkü çağımızın hastalığı” dedi.

Düzenlenen seminerde  Saray İlçe Sağlık Müdürü Ceren Özen, Okul Müdürü Erdal Durak, öğretmenler ve öğrencenciler hazır bulundu.

Düzenlenen seminerde konuşma yapan Ali Arda “Doğru beslenme tercihi sağlıklı bir hayat anlamına gelir. Beslenme tercihinizi doğru yapmazsanız bu yaşlarda olmazsa bile ileriki yaşlarda muhakkak sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Beslenme, büyümemiz için gerekli olan besinlerden vücuda yeteri kadar almaktır. Bu bizim yaşamsan en olmazsa olmazımız. Yeterli miktarda beslenmek çok önemli”

SAĞLIKLI BİR HAYATIMIZ OLABİLİR 

“Sabahleyin kahvaltı etmeden okula gelirseniz öğretmeninizin ilk derste anlattıklarını dikkatli dinleyemez ve öğrenemezsiniz. O yüzden sabah kahvaltısı çok önemli. Ölçülü ve dengeli beslenerek hastalıklara karşı önlem alabiliriz ve sağlıklı bir hayatımız olabilir.

BÖBREKLER VÜCUDUN FİLTRESİ DEMEKTİR

“Böbrekler vücudun arka kısmında, bel hizasında ve omurganın iki yanında bulunur. Şekilleri fasulyeye benzer. Her biri yumruğumuz büyüklüğündedir. Böbrek günde 200 litre kanı temizler, tansiyonu düzenler. Böbrek hastalandığında beyin, kalp, göz, iskelet, kemik sağlığınız da bozulur. Hipertansiyona neden olur

Böbrek atar damarı ile kan buraya sistematik dolaşımdan gelir ve böbrek toplar damarı ile tekrar sistematik dolaşıma katılır. Böbrekler vücudun filtresi demektir. Kalbimizin pompaladığı kan vücudumuzda dolaşıyor, dolaşırken kirleniyor, böbreklere geliyor, orada temizleniyor, sonra tekrar kalbimize gidiyor. O küçücük böbrekler günde 200 litre kan temizliyor. Her böbreğin içinde 1 milyon 200 bin tane nefron denilen filtre var. 2 böbrekte toplam 2 milyon 400 bin tane filtre var. Biz bu yüzden bu küçücük böbreklere muhteşem organlar, muhteşem böbrekler diyoruz”

BİR KİŞİ ORGAN BAĞIŞIYLA 8 KİŞİYE HAYAT OLABİLİR

“Böbreklerin vücudun tuz ve su dengesini de sağlar.Böbreklerimiz kemik iliğine ne kadar kan yapılacağı komutunu verir. Kemiklerin sağlam olmasını ve gelişmesini sağlar. Böbrekleri iyi çalışmayan bir insanın kemik metabolizması bozulur, kemikleri zayıflar ve kolay kırılır. Böbrek hastalarının iskeletleri bozulur.Birde hastanede beyin ölümü gerçekleşen bir kişi organ bağışıyla 8 kişiye hayat verebiliyor. Çok sevap ve çok ulvi bir şey”

GÜNDE 2 LİTRE SU İÇİLMELİ

“Böbrek sağlığını korumak için günde 2 litre su içilmesi gerekir. Gazlı içeceklerden uzak duracağız. Yasak yok. Ama her gün bunlardan içmeyeceğiz. Çünkü gazlı içeceklerin vücudumuzda tahrip etmediği hiçbir organ yok. İçlerinde çok fazla kimyasal madde ve kötü şeker var. O yüzden bunlardan mümkün olduğu kadar az tüketmemiz lazım. Hazır besinler sağlığı olumsuz etkiliyor. Genellikle fazla miktarda tuz ve şeker içeriyor. Küçük çocukları şeker bağımlısı yapıyor. Tuzun fazlası zarar, şekerin fazlası zarar”

DÜNYADA 3 MİLYON OBEZ VAR

“Dünyada 3 milyon obez insanın var  bunların 1 milyon 800 bini 0-18 yaş grubunda.Obez bir nesil geliyor. Sağlık Bakanlığı da 2023’e kadar çocuklarda obeziteyle mücadele yılı ilan etti. Çünkü çağımızın hastalığı. İnsan vücudunda kemiklerin ağırlığı 8 kilo geri kalan kaslar, iç organlar ve sudan oluşuyor. İnsan kilo aldığı zaman kemikleri aldığı kilo ile doğru orantılı olarak gelişmiyor. Aynı kalıyor. Sen o incecik omurgana fazladan yük taşıttırıyorsun, hamallık yaptırıyorsun. Küçücük kalbin kocaman bedenine kan pompalamak için çok çalışıyor, çabuk yoruluyor. Ondan sonra kalp hastalıkları meydana geliyor”

TRAFİK IŞIKLARI MODELİ GELİYOR

Cumhuriyet tarihinde ilk defa 3 tane bakanın bir araya geldi, geçen sene haziran ayında Okul kantinlerinde satılacak ürünlere gıda logosu konulması için protokol imzalandı. Kantincilerin baskısı yüzünden 1 yıl ertelendi. 1 Ocak 2020 itibariyle bütün paketlenmiş ürünlerde trafik ışıkları modeli geliyor. İçinde çok fazla tuz ve şeker olan ürünlere kırmızı etiket, orta ölçekli tuz ve şeker olan ürünlere sarı etiket, az tuz ve az şeker olan ürünlere de yeşil etiket konulacak.

ŞEKER VÜCUTTA YAĞ OLARAK KALIYOR

“Günde en fazla tüketebileceğimiz şeker miktarı 50 gramdır ve yaklaşık 13 küp şekere karşılık geliyor. Şeker vücuda enerji veriyor. Aldığımız şekeri enerjiye dönüştüremezsek vücutta yağ olarak kalıyor ve yağlanmaya başlıyoruz. Daha sonra kilo alıyoruz, sonra obez oluyoruz, şeker hastası oluyoruz. Sonra da böbrek yetmezliği oluyor”  

ÇİŞİNİ TUTMA, BÖBREKLERİNİ YORMA

Çocuklara “Tuvaletiniz geldiğinizde tuvaletinizi tutmayın. Çişinizi tutma alışkanlığı edinirseniz idrar kesenizin normal gücü bozulur. Böbrek hastalıkları veya idrar yolu hastalıkları gelişir, çişiniz tekrar böbreklere geri kaçabilir. Çişini tutma, böbreklerini yorma” dedi.

 Ali Arda, Türk Böbrek Vakfı tarafından sanal ortamda açılan ‘Obez Market’ ile ilgili de bilgi verdi. Seminerin sonunda, öğrencilere şeker ve tuz tüketimi, böbrekler ve sağlıklı beslenme ile ilgili kitaplar hediye edildi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.