Kapaklı Gündem

“CHP var oldukça Türkiye Cumhuriyeti son bulmayacak”

“CHP var oldukça Türkiye Cumhuriyeti son bulmayacak”
43 views
10 Eylül 2019 - 11:36

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla Kapaklı’da tören düzenlendi. 96 yıl önce bir tarihin değiştiğini ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Bu tarihi değiştiren tüm kadrolar aynı zamanda dünyaya ve insanlığa vatanı elinden alınmış bir halkın küllerinden yeniden ayağa kalktığını gösterdi. CHP var oldukça Türkiye Cumhuriyeti son bulmayacak” dedi.

CHP Kapaklı İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen törene CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer, İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Kapaklı Belediyesi Eski Başkanı İrfan Mandalı, dernek başkanları ile partililer katıldı.

“DAVET EDİYORUM”

Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Kapaklı Belediyesi Eski Başkanı İrfan Mandalı yaptı.  Mandalı, “CHP’nin 96. yılında, 97. yıl dönümünü kutladığımız İstiklal mücadelesi İzmir’in düşmanlardan kurtuluşunun yıl dönümü. CHP’nin ne anlama geldiğini hep beraber gördük” dedi. Çok partili döneme ilk demokrasi ışığını yakanın CHP olduğunu ifade eden Mandalı, “Eğer tek partili döneme devam edilseydi ya padişahlıkla ya da şuan ki yönetimde olan tek adam yönetim sistemi tablosu ile karşı karşıya olduğumuzu görmeye devam edecektik.  Eğer Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalmış olmasaydılar veya Atatürk’ün söylemleri içinde yer alan cumhuriyete sahip çıkmış olsaydılar, hem ekonomik hem de saygın devletlerarasında olma unsuruna sahip olacaktı. CHP içinden çıkan o partiler ya siliniyor ya yok oluyor. CHP kurulduğundan bu yana hep sizinle oldu. Her zaman demokrasi meşalesini yakmaya devam edecek. Hem görsel olarak hem de bizleri aydınlık içinde yürüten iyi ki CHP var. Sizleri, Atatürk ilke ve inkılâplarına sonuna kadar sahip çıkmaya, hatta muassır devletlerarasında ilk 10’da yer almaya davet ediyorum” dedi.

“CHP TÜRKİYE’NİN ÇİMENTOSUDUR”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6 ilkesi olan cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik, inkılâpçılığın ebediyen hayatta var olmaya devam edeceğini kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, “ CHP tabii ki sağlam temelli, Atatürk tarafından kuruldu. Ondan sonra gelen başkanlara rahmet diliyoruz” dedi. CHP’nin Türkiye’nin çimentosu olduğunu dile getiren Albayrak, “Yerel yönetimler sağlam temeller üzerine oturmuştur.11 büyükşehir belediye başkanlığı içinde ve 39 milyon 600 bin kişiye hizmet ediyoruz. Yerelde iktidardayız. 100. yılımızda da 2023’de de iktidarda olacağımıza inanıyorum. İzmir’in kurtuluşunun 97.yılı ve 30 Ağustos, 9 Eylül 26 Temmuz toplumuzun bütün kesimini ilgilendiriyor” dedi.

“YAŞASIN CHP”

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da, ”Evet, bugün Kadir Albayrak’ın dediği gibi 3 özel günü yaşıyoruz.2019-2020 Okula başlangıç günü öğrenci veli ve öğretmenler ayrıca başarılı bir dönem diliyorum. Biliyorsunuz ki İzmir Marşı var “İzmir’in dağlarında çiçekler açar” bugün çiçek açılışının 97. Yılı. Başta Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları emeği geçen herkes önünde saygılı ile eğiliyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği bir söz vardır. Bu söz “Benim iki eserim var biri Türkiye Cumhuriyeti biri CHP” Koca çınarın kuruluş yıl dönümü. Birileri daha 5. 10. yılında. Biz 96 yıllık bir partiyiz yani Türkiye Cumhuriyeti kuran partiyiz. CHP’li olmaktan gurur duyuyorum. Hak, hukuk, adalet insan arasında ayrım olmayan tek partidir. Bu partiye üye olmaktan gurur duyuyorum. Partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm yöneticilere şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti yaşasın CHP” ifadelerine yer verdi.

“96 YILDIR BU ULU ÇINAR ALTINDAYIZ”

Aygun’un ardından konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de ”Çok değerli yoldaşlarım partimizin 96 yılını kutluyoruz. Partimiz 96 yaşında ne mutlu bize ne mutlu tam 96 yıldır bu ulu çınar altındayız. Bu gün bu ağacın gölgesindeysek eğer birileri zamanında tohum ektikleri için. Bu tohumu ekenler var. Bu tohum demokrasi, bağımsızlık, özgürlük, birlik beraberlik ve ulus olma tohumu Mustafa Kemal Atatürk o mücadeleyi veren mecliste Cumhuriyet’in kurulmasına el kaldıranlara çok şey borçluyuz. Ezilen tüm uluslar emperyalizm bulunduğundan inim inim inleyenler.  Tüm halk özgür, bağımsız yaşamanın yolunu gördü. Ne mutlu bize öyle onurlu bir geçmişe sahibiz. Ne mutlu bize ki kurucumuz Ulu Önder Mustafa Kemal’in izindeyiz. Bu onurlu geçmişi sizler ile yaşamaktan, Atamızın açtığı bu yoldan sizlerle yürümekten gurur duyuyorum” sözlerini kaydetti.

“CHP VAR OLDUKÇA TÜRKİYE CUMHURİYETİ SON BULMAYACAK”

96 yıl önce bir tarihin değiştiğini ifade eden Yüceer, “Bu tarihi değiştiren tüm kadrolar aynı zamanda dünyaya ve insanlığa vatanı elinden alınmış bir halkın küllerinden yeniden ayağa kalktığını gösterdi. 96 yıl önce halk zincirleri kırdı. İçeride egemenliği dışarıda bağımsızlığı cumhuriyet ile kazandı. O yüzden partimiz özgürlüktür. Aynı zamanda partimiz bir devrimdir. Ayrıca yüz yıl karanlıkta kalan bu topluma ışık, hak, özgürlük olmuştur. O aydınlanmanın taşıyıcısı bizleriz. Bu mirasa sahip çıkmak CHP’nin boyun borcudur. Nerede bir karanlık, zulüm, haksızlık varsa orada ona karşı olmak bizim borcumuzdur. Atamızın dediği gibi Hürriyet ve İstiklaldir. Sadece geçmiş değiliz biz. Bugünüz geleceğiz umutlu mutlu yarınlarız. Geçmişte karanlığa karşı mücadele verdik. Bugün de o devrimcilik ruhu ile devam edeceğiz” dedi.  CHP’nin misyonunun onurlu insanların yaşadığı Türkiye yaratmak olduğunu ifade eden Yüceer, “CHP korkmadan yılmadan yoluna devam edecektir. Hangi bedel olursa olsun bizi yolumuzdan alı koyamazlar. Türkiye Cumhuriyeti kazanacak. Gelecek kazanacak ve o zaman çocuklarımıza diyeceğiz ki mirasımızı bize kalan güzellik ile sizlere emanet ediyoruz. Bu mirasın taşıyıcıları sizler olacaksınız. Işığımız var, yolumuzu aydınlatan Türkiye Cumhuriyeti var, CHP var. Bu cumhuriyet var oldukça CHP var oldukça asla çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti son bulmayacak” dedi.

“YURTTA SULH CİHANDA SULH”

CHP Kapaklı İlçe Yönetimi adına konuşan Şahika Çalışkan, “CHP, Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulmuştur. Kurtuluş Savaşını örgütleyen ve yürüten “Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin devamıdır. Başlangıçta Halk Fırkası” adını alan parti, 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında da “Cumhuriyet Halk Partisi” adını aldı. 1927 yılında “Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik CHP’nin 4 ilkesi olarak benimsendi. CHP’nin tarihi Türkiye Cumhuriyetinin tarihiyle özdeştir. 1935 yılından sonra önceki 4 ilkeye “Devletçilik ve Devrimcilik “ eklenerek, ilkeler 6’ya çıkarılmıştır. CHP, kurucusu ve ilk Genel Başkanı Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlığını kazandı, cumhuriyeti kurdu, saltanatı kaldırdı, hilafete son verdi ve ulusal birliği sağladı. Hukuk, eğitim ve toplumsal alanda gerçekleştirdiği reformlarla Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni biçimlendirdi. Ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etti. 2. Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun olanaklarına karşın, çok partili rejime geçiş sağlayarak öncü misyonunu sürdürdü. Parlamenter demokratik”, rejimin kurumsallaşmasına ve temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yönelik mücadele verdi. Dünyanın uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP’de Atatürk’ün vefatının ardından 1938’de Genel Başkanlığa seçilen İsmet İnönü 33 yıl Genel Başkanlık yaptı. Genel Başkanlık koltuğuna daha sonra Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu. CHP, bugüne kadar 35 ’i olağan 18’i de olağanüstü olmak üzere 53 kurultay gerçekleştirildi. Ülkemizi kurtaran ve kuran Parti olarak 96. kuruluş yıldönümümüzü kutlamanın onurunu, mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Bizler, CHP’nin neferleri olarak yurdun dört bir yanında Mustafa Kemal’in devrimci ruhuyla Cumhuriyeti ve partimiz Cumhuriyet Halk Partisini şartlar ne olursa korumaya yaşatmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz. Bugün, ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ne kadar ağır olursa olsun asla umutsuzluk taşımıyoruz. Laik, demokratik cumhuriyetin ışığıyla ve “Yurtta Sulh Cihanda Sulh!” ilkesiyle aydınlık yarınlara ulaşabileceğimizi biliyor ve inanıyoruz. ”dedi. Çelenk sunma töreninin ardından ilçe binasında partililerle birlikte pasta kesildi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.