Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Üst Düzey Yöneticiler İçin Finansal Yönetim Eğitimi’nde konuşan SMMM, Bağımsız Denetçi Ekrem Dost, “Şirketler yaşayan organizmalardır” dedi. Dost, “Finans Yönetimi İle İlgili Her Yöneticinin Bilmesi Gerekenler, Finansal Tabloların Genel Olarak Okunması ve Yorumlanması, Finansal Performansın Genel Olarak Ölçümü, Finansal Verimliliğin Genel Olarak Analizi” konularında bilgiler verdi.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Üst Düzey Yöneticiler İçin Finansal Yönetim Eğitimi’ düzenlendi.
Dün 13:30-15:45 saatleri arasında düzenlenen eğitime ÇTSO Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan ile firmaların finans departmanı çalışanları katıldı. Finansal analiz ve bilanço ile ilgili bilgi veren SMMM, Bağımsız Denetçi Ekrem Dost, “Bilanço, işletmelerin bir tarihteki varlıklarını ve kaynaklarını gösteren mali tablodur” dedi. Kaynağın birkaç çeşit olabildiğini söyleyen Dost, “Bunlar kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklardır. Bizler bilançoda tüm varlıkların hangi kaynaklardan oluştuğunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.
BİLANÇODA 5 KALEM YER ALIR
Şirketlerin yaşayan organizmalar olduğunu kaydeden Dost “Kar ya da zarar, öz kaynağı artırır ya da azaltır. Kar da kaynaklar arasında yer alır” dedi. Bilançoda 5 kalem olduğunu dile getiren Dost “Nakit olarak işletme kasasında ya da bankada tutulan paralar ile bir yıl veya daha kısa süre içinde paraya çevrilebilecek değerler ‘dönen varlıklar’ grubunda yer alır. Normal şartlarda bir yıl içerisinde elden çıkarılması düşünülmeyen, faydaları bir yıl için tükenmeyecek varlıklar da ‘duran varlıklardır’. Bir yıl içinde ödenmesi gereken borçlar kısa vadeli yabancı kaynaklar olarak adlandırılır. Bir yıldan uzun süre içinde ödenmesi gereken borçlar uzun vadeli yabancı kaynaklardır. Şirketi kurarken verilen para ‘öz kaynaklar’ içinde yer alır” dedi. Gelir tablosu ile ilgili de bilgi veren Dost, “Gelir tablosu, bir faaliyet dönemi içinde gelir ve giderleri gösteren faaliyet durum tablosudur” dedi.