Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Çerkezköyde kötü kokulara neden olan Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisi ile alakalı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısına katıldı.
“YAKLAŞIK 10 MİLYON METREKÜPE YAKIN ATIK BURAYA YIĞILDI”
İSTAÇ (İstanbul Çevre Yönetimi A.Ş.) Genel Müdürü Mustafa Canlı’nın sunumunun ardından konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Çerkezköy Belediye Başkanımız kötü koku konusuyla ilgili şikayetlerini bize iletti. Burası 2015’ten beri depolama yapılan bir atık tesisidir. Yeni İstanbul Hava Limanı’nın inşasından dolayı mevcut yerinden kaldırılarak buraya taşındı. Burada stratejik bir hata yapıldı. Depolama başlamadan önce gerekli planlamalar yapılmalı, bazı tesisler bir an evvel devreye girmiş olmalıydı. 2015 – 2019 sürecinde yaklaşık 10 milyon metreküpe yakın atık buraya yığıldı. Bu sürecin öncesinde gerekli planlamalar yapılıp, bahsedilen tesislerin erkenden devreye alınması gerekirdi” dedi.
“TESİSİN HAYATA GEÇMESİ,SIKINTILARIMIZI BÜYÜK ORANDA ÇÖZECEKTİR”
“Burada önemli olan tesislerden biri çöp gazından enerji üretim santraliydi. Kapasitesi arttırılarak bir sonuca ulaşıldı” diyerek konuşmasını sürdüren Ekrem İmamoğlu, “Değerli bir enerji üretim tesisi kazanıyoruz. Hedefimiz ilk enerji üretiminin 2020 Haziran – Temmuz tarihlerinde devreye girmesidir. Bir başka konu da çöplerden sızan sular. Çöplerden sızan sular Çerkezköy, Silivri ve çevre köylerde kötü kokulara neden oluyor. Bu sorunu da en kısa zamanda ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Her iki tesisin hayata geçmesi, sıkıntılarımızı büyük oranda çözecektir. Bunun yanında güncel değerlendirmeler de yapıyoruz. 2020 yılı içinde İstanbul halkına güzel bir müjde vereceğiz” ifadelerini kullandı.
ATIK YÖNETİMİNDE BİR SEFERBERLİK ORTAYA KOYACAĞIZ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “Bir başka konu da çöp hassasiyetidir. Buraya gelen evsel atığın mümkün olduğu kadar minimize edilmesi adına bir eğitim süreci başlatacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak Atık Yönetiminde bir seferberlik ortaya koyacağız. Bu yalnızca belediyenin çabasıyla mümkün olacak bir proje değildi. Bütün 16 milyon İstanbullu’nun bu konuda duyarlı olması gerekiyor.”
YATIRIMLAR, DÖKÜM SAHASI OLUŞTURULMADAN ÖNCE YAPILMALIYDI
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “2015 yılından beri burası Ekrem Başkanın da ifadesiyle bir döküm sahası. Yani döküm sahası oluşturulmadan bu gibi yatırımlar eğer yapılmış olsaydı, döküm başladıktan sonra biz bunlarla baş başa kalmazdık. Şu an bir durumdan bahsediyoruz, ortada bir durum var. Nedir bu durum? Zaman zaman doğal gaz kaçağı kokusu mu diye bizi tedirgin eden buranın çöp suyunun kokusu, atığın kokusuyla beraber birleşip rüzgarın da etkisiyle özellikle Cumhuriyet Mahallesi’ni zaman zaman da Çerkezköy’ün tamamını etkisi altına alıyor” dedi.
ÇÖP SUYU ARITMA TESİSİ ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM
“2020 yılının 10’uncu ayında bitecek çöp suyunun arıtma tesisi, bana göre bizi ilgilendiren en önemli meselelerden bir tanesidir” diyerek açıklamalarını devam eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çünkü bugün var olan kokuyu engelleyemeyecek tek şey arkadaki havuzlar. Mevcut çöp suyunun kokusu, arıtma tesisi olmadığı için Çerkezköy’e de yakın olan havuzlardan rüzgarın da etkisiyle Çerkezköy’ü etkisi altına alıyor. Benim için en önemli konu 2020 yılında yapılacak olan çöp suyu arıtma tesisi yatırımıdır. Tabi ki diğeri de çok kıymetli bir yatırım. Buradan doğacak bütün çöpleri enerjiye dönüştürecek bir yeni tesisten bahsediliyor. Dolayısıyla bugünkü toplantı yatırımları biraz daha baskı altına almak, yatırım ihtiyacını hem Silivri açısından hem de komşu Tekirdağ Çerkezköy açısından etkisini konuşuyor olmak çok önemli” ifadelerini kullandı.
BU İKİ YATIRIM ÇERKEZKÖY VE SİLİVRİ İÇİN HAYIRLI OLACAKTIR
Belediye Başkanı Vahap Akay açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu toplantıyı burada paylaşıyor olmak bence 2020 yılında yapılacak bu yatırımların aksamadan devam ettirilmesini gerektiriyor. Bu benim gördüğüm bugün için önemsediğim bir mesele ki tarih de vererek 2020 yılının 10’uncu ayında özellikle çöp arıtma tesisinin yapılması, diğer arıtma tesisinin inşaatının devam ediyor olması burada ki en önemli durum. 2020 yılının sonunda bu mevsimlerde bu aylarda bizim bunları konuşmuyor olmayı ümit ediyoruz. Dolayısıyla bu açıdan önemsiyorum ben toplantıyı. Buradaki çöp arıtma tesisi yatırımını ve çöpü enerjiye çevirecek tesisin yatırımını çok önemsiyoruz. Ben bu iki meseleye iki yatırıma bakıyorum. Bu iki yatırım Çerkezköy ve Silivri için hayırlı olacaktır.”