1. Haberler
  2. Kırklareli
  3. Istrancalar maden ve taş ocaklarının tehdidi altında: “Bir taş ocağı için 7 bin ağaç kesildi, bölgede obruklar oluştu”

Istrancalar maden ve taş ocaklarının tehdidi altında: “Bir taş ocağı için 7 bin ağaç kesildi, bölgede obruklar oluştu”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırklareli’nde halen 41 taş ocağı ve 3 maden sahası aktif üretimini sürdürüyor. Çok sayıda taş ocağı ise ruhsat bekliyor. Çevreciler ve yerel sivil toplum örgütleri, bir taş ocağı için 7 bin ağacın kesildiğine dikkat çekerek, su havzaları ve tarım arazilerinin yanı sıra, Istranca ormanlarının da tehdit altında olduğunu söyledi.

Fatma Boz

Kırkareli, neredeyse her ilçede taş ocağı ve maden sahası bulunması nedeniyle tarım alanları, su kaynakları ve ormanlarının yok olması tehlikesiyle karşı karşıya. Halen 41 taş ocağı, 3 maden sahasının aktif olarak üretim yaptığı kentte, 66 taş ocağının üretimi ise farklı nedenle durduruldu. Ancak çok sayıda taş ocağı ruhsat almayı bekliyor. Çevreciler ve yerel sivil toplum örgütleri bir ocak için 7 bin ağacın kesildiğine dikkat çekerek, “Istranca ormanları ülkenin nefes borusudur, burayı talan ederseniz hava ve su kaynağı kesilir” uyarısında bulundu.

Kırklareli’ndeki maden ve taş ocaklarının olumsuz etkilerini uzmanlara sorduk.

“Maden sahaları ve taş ocakları susuzluğa sebep olacak”

Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, Ergene havzası ile birlikte birinci sınıf tarım arazilerinin yer aldığı Kırklareli’nin bu kadar maden ocağını kaldıramayacağı görüşünde. Istranca ormanlarının korunması gerektiğini, buna karşın ormanların rüzgar enerji santralleri ve maden ocakları nedeniyle adeta “talan edildiğini” savunan Ertaş, “Burada yapılan kırma eleme tesisleri, patlatma çalışmaları yeraltında yapısal değişikliklere sebep oluyor” dedi.

Patlamalar nedeniyle su yataklarının yön değiştirdiğini kaydeden Ertaş, zaten yaşanan su sıkıntısının daha da büyüyeceğini ifade etti. Ertaş maden sahalarının ve taş ocaklarının bıraktığı tahribata ilişkin ise şu bilgileri verdi:

Sahaya alana çıktığımız zaman görüyoruz ki patlatmalar ile mevcut yapı yer değiştiriyor, ormanların yok olduğu ve her yerin beyaz kireç katmanına büründüğünü görüyoruz. Bununla birlikte ekolojik denge ve insan sağlığını bozuyor, hava kalitesi bozuluyor toz katmanı soluyoruz. Maden gelmese kırma eleme tesisi bir şekilde geliyor. Var olan maden ocaklar da kapasite artışı istiyor.”

“7 bin ağaç kesildi”

Doğa ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem da maden ocaklarının Istranca ormanlarını tehdit ettiğini vurguladı. Orman alanlarının gitgide daraldığını belirten Çidem, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fidan dikimi, milli seferberlik deniliyor bir taş ocağı için en son gelen taş ocağı için 7 bin ağaç kesildi. Beş katı dikilecek deniliyor. Dikerken çapı bir santim bile olmayanları ağaçtan sayıyorlar. Taş ocağı, RES firmasına verirken boyu 1.50 den küçük çapı 8 santimden küçük olanları ağaçtan saymıyorlar.

“Bulgaristan’da bir tane maden ocağı yok”

Halen faaliyette 41 taş ocağı bulunduğunu vurgulayan Çidem, Istranca ormanlarının üçte ikisinin Türkiye’de üçte birinin ise Bulgaristan’da olduğunu anımsattı. Bulgaristan’da kalan bölümde tek maden ocağı olmadığını vurgulayan Çidem, şu görüşleri dile getirdi:

Istrancalar son buzul çağını yaşamadığı için inanılmaz biyoçeşitliliğe sahip. 4 bin 179 farklı tür, bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından çok zengindir. Istranca ormanları ülkenin nefes borusudur Kırklareli burayı talan ederseniz hava ve su kaynağı kesilir.

Maden ve taş ocakları su havzaları ve tarım alanlarını da olumsuz etkiliyor. Çidem’in verdiği bilgiye göre taş ocakları açılmadan önce 27 köyün su gereksinimini karşılayan Davalıpınar Kayası’nın şimdi ancak 2 köye su sağlayabildiğini ifade etti ve ekledi:

Bunun nedeni patlatmalar yapıldıkça su kaynakları üzerinde dolayısıyla da yer altı suları, kaynak suları, yüzey suları da kayboldu gitgide inanılmaz bir susuzluğa doğru gidiyoruz. Istrancalar, Ergene havzasının su kaynağıdır. Ama sanayi acımasızca su kaynaklarını kullandı bu kullanım sonrası Trakya’da obruklar oluşmaya başladı. İlk obruk Malkara ikinci obruk Çorlu- Ergene’de oldu. Bu korkunç bir şey.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_endim
Beğendim
Istrancalar maden ve taş ocaklarının tehdidi altında: “Bir taş ocağı için 7 bin ağaç kesildi, bölgede obruklar oluştu”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kapaklı Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin