1. Haberler
  2. Kapaklı
  3. Mantar Üretim Tesisinde İlk Hasat Yapıldı

Mantar Üretim Tesisinde İlk Hasat Yapıldı

mustafa cetın
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ARGE çalışmaları Kapaklı Belediyesi iştirak şirketi Kent A.Ş. tarafından hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenerek hibe alan, Kapaklı Belediyesi ile Trakya Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen “Kapaklı Mantar Üreten ve İşleyen Eller” projesi kapsamında Karlı Mahallesi’ndeki eski askeri silah cephaneliğinin mantar üretimi tesisine dönüştürülmesinin ardından üretilen mantarların ilk hasadı yapıldı.

3 yıllık emeğin sonunda ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “İnşallah burada hasadını yaptığımız mantarları Kapaklı’nın önemli bir markası haline getireceğiz.” dedi.

Mantar Üretim Tesisi üretim danışmanı Ziraat Mühendisi Dr. Ertuğrul İlbay, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk defa ayçiçeği kabuğu kompostu ile istiridye mantarı ürettiklerini söyledi. İlbay, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Uzun yıllardır mantarcılık alanında çalışıyoruz. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Trakya Kakınma Ajansı ve Kapaklı Belediyesi iş birliğinde proje yapıldı. Bu projeyle istiridye mantarının ilk hasadını gerçekleştirdik. Bu üretimde bölgede bulunan Ayçiçek kabuğunu değerlendirerek üretimi gerçekleştirdik. Bir kimyasal ürün kullanmadık. Ayçiçek kabuğunu Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş çaplı kullanarak mantar üretiminde değerlendirilebileceğini ortaya koyduk. Trakya’da ayçiçeği kabukları atık olarak kullanılmakta başka kullanım amacı yoktur. İstiridye mantarının üretim sürecinde 1 hafta kompostunun hazırlanması, 1 hafta pastörizasyon süreci ile 15 günde kompostu hazırlanıp 30 günde de hasat yapılacak seviyeye geliyor. Hasattan sonra taze tüketime ürünleri gönderiyoruz. Civardaki çiftçilere ve pazarlara gönderim sağlıyoruz. Bu alanda 8 tane odamız var. Her oda 15 ton kompost alıyor. Her odadan 6 ila 8 ton arasında mantar üretimi gerçekleşiyor. İstiridye mantarı var derken, mantarların çok çeşitleri var. Mantarları kozmetik alanda da kullanıyoruz. Burada tıbbi mantar üretimi yapmayı da düşünüyoruz.”

“İLK HASADIN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

Projeyi başlatan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, 3 yıllık emeğin sonunda ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bugün 3 yıllık emeğin ilk hasadını yaptığımız bir gün. 3 yıl önce başladığımız projenin ürünlerini topluyoruz. İnşallah burada hasadını yaptığımız mantarları Kapaklı’nın önemli bir markası haline getireceğiz. İçerisinde bulunduğumuz alan eski askeri cephanelikti. Atıl vaziyette olan bu alanı Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ile iş birliğimiz sonucunda mantar üretim tesisi haline getirdik. Deneme üretimlerini yaptıktan sonra memnuniyeti gördük. Dört farklı kompost ile mantarların üretimine başladık. Son derece verimli bir ürün elde ettik ve bu ürünleri toplamaya başladık. Bölgemiz tarım bölgesi. Biz yeni bir projeyle bölgemizde yetişen buğday samanını, ayçiçek kabuğunu kompost olarak değerlendirdik. Bu çalışmalar sonucunda son derece verimli mantar üretimi sağladık. Burada şu an istiridye mantarı üretiyoruz. İlerleyen zamanda bu bölgede farklı mantar çeşitleri üreterek hem kozmetik sanayisine hem de tıp sektörüne hizmet edecek mantarları üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“ÇOK ŞÜKÜR GÜZEL BİR ÜRÜN ELDE ETTİK”

Başkan Çetin, üretimin sonunda hasatta çok güzel ürün elde ettiklerini ifade etti. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “İşin aslı, bölgemizde ayçiçeği kabuğunu ve samanı burada değerlendirerek tarımsal bütünlüğü ve verimliliği arttırmayı hedefledik. Çok şükür son derece güzel bir ürün elde ettik. Cephaneliğin bulunduğu bu yer eski adı Karlı Köy olan Karlı Mahallemizde bulunuyor. Buradan esinlenerek Karlıköy Mantarı ismi ile ürünleri piyasaya süreceğiz. Sadece mantar değil, bölgedeki samanı, ayçiçeği kabuğunu da kompost üretiminde değerlendireceğiz. Bu üretimle belediyemiz tarafından açılan mantar yetiştiriciliği ve üreticiliği kurslarında eğitim almış vatandaşlarımıza kompost temini yapacağız. İsteyen vatandaşımız bu kompostlarla kendi mantarlarını üretebilecekler. Bu vatandaşlarımızdan da mantar satın alacağız. İstihdam sağlayacağız, ekonomiye katkı sağlayacağız, tarımsal bir ivme kazandırıp bölgemizi kalkındıracağız. Dezavantajlı ailelerimizin burada istihdamını sağlayıp burada mantar üretimi için teşvik edip ekonomilerine destek olacağız. Bu tesisin bölgemize bir imaj kazandıracağına inancımız tam. Atıl halde bulunan ayçiçeği kabuğu ve saman kompostu ile Park Bahçeler Müdürlüğü ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü bünyesinde değerlendirerek hiçbir atığı zayi etmeyeceğiz. Projenin hayata geçmesinde emeği geçen tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_endim
Beğendim
Mantar Üretim Tesisinde İlk Hasat Yapıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kapaklı Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin